lauantai 27. lokakuuta 2012

Mä kahvikissa oon

Poden vakavaa eroahdistusta omasta kahvikoneestani, joka viettää ansaittua (?) lepolomaa Helsingin keittiössä. Jos olisin lähtenyt tai jos vielä lähden maailmalle pysyvämmänluontoisesti, on kahvikone ensimmäisiä muuttokuormaan päätyviä tavaroita. Pus! Ahdistusta lieventääkseni kävin ostamassa lähikaupasta mutteripannun. Se näyttäisi olevan joku halpisversio yleisimmin Suomessa myytävästä Bialettista, eikä maksanutkaan kuin 13 euroa. Mukaan tarttui myös muki.


Kahviksi valkkasin kallista illyä ihan purkin takia. No happilly vetosi myös.


Olen jo parit kahvit keitellyt ja en voi kuin ihmetellä miten viime syksynä pärjäsin ilman. Siis pelkkää murukahvia! Taisin kyllä juoda kahvini aika useasti ulkona kahviloissa. Tuplacappuccino on lämpimistä kahveista ykkönen, täällä ei latten päälle oikein ymmärretä.




Kreikassa ei siis ole tapana napsauttaa normaalia suodatinkahvinkeitintä (onko se sana?) päälle kun tulee vieraita, vaan jokaiselta kysellään mitähän kahvia saisi olla, tai vähintäänkin miten juot kahvisi, eli tuleeko sokeria/maitoa ja mitenkä paljon. Vaihtoehdot keskivertotaloudessa ovat kylmä frappe tai sitten kreikkalainen kahvi. Kyllä suodatinkahviakin juodaan, mutta se ei kai ole niin tavallista. Joillain valveutuneilla lienee espressokone kuten suomalaisillakin kahvihifistelijöillä, hih.

Frappe tehdään siis murukahvista ja se pyydetään joko ilman sokeria sketos, vähällä sokerilla metrios tai makeana glikos. Joskus kotioloissa voi saada myös ohjeen montako lusikkaa tulee kahvia ja montako sokeria. Mikä on ulkomaalaiselle torvelolle loistava apu, ainakin sen jälkeen kun tajusi mitä kaveri tarkoittaa kun se sanoi frappe yks-kaks. Olin hetken että aijaa..?


Kreikkalainen kahvi kiehautetaan pikku kattilassa mahdollisine sokereineen päivineen spriikeittimellä (jokaisen kreikkalaisen keittiön vakiovaruste). Ensi hörpyn ryystämistä kannattaa malttaa odottaa jokunen tovi jotta porot ovat ehtineet laskeutua kupin pohjalle. Ihan hyvää, mutta kyllä mutteripannun mokka on parempaa! Maito sen kaveriksi on kätevä lämmittää keittimellä, meillä kun ei ole mikroa.


Kyytipojaksi juustokakkua, nam!



1 kommentti:

  1. Ihanan näköstä kakkua! Jos on itsetehtyä, voisiko ohjetta saada tännepäin..? :)

    VastaaPoista